3 – 22 augusti ”Tillit” måleri & skulptur

JOHANNA FORSBERG – Nästskulptur
STEFAN MARKSTRÖM – Måleri & skulptur

Vernissage 3 augusti kl.11 – 17
Utställningen pågår till den  22 augusti

Johanna_Stefan

 

 

 

 

 

”TILLIT”
Vad händer om vi två sammanfogar våra alster? Den frågan ställde sig Stefan och Johanna en dag och beslöt sig för att prova. Tillit är namnet på utställningen av Johanna Forsberg och Stefan Markström men det är även det som krävs för att våga en sådan process. Johanna börjar skapa sina skulpturer med sina tankar kring dem, sedan tar Stefan över med sin vision för ögonen. Kollisionen som uppstår mellan materialen blir drivkraften och ett prestigelöst, lekande förhållningssätt till skapandet öppnas upp. Ett måste är dock att man kan släppa den konstnärliga integriteten och kontrollen av slutresultatet. Men för att kasta sig ut i det okända och våga språnget krävs det att man har en stor portion av tillit till sig själv och sin egen kreativitet.

JOAHNNA FORSBERG är den unga norrländska konstnären som började forma järnnät för hand redan på gymnasiet. Då väcktes fascinationen för det hårda järnnätet, dess formbarhet och tredimensionella karaktär. Sedan gymnasiet (gick ut -02) har hon jobbat heltid som nätskulptör och finns representerad hos företag och privatpersoner i hela Sverige och många delar av världen. Hennes största drivkraft är att skapa och nätet har blivit hennes favoritmaterial. I hennes händer förvandlas järnnätet med några veck till subtila skulpturer av människokroppen. Skulpturerna kommer till liv med ljus och rörelse. När alstren rör sig omformas bilden automatiskt tack vare att förtätningarna i nätet blir en ny linje i siluetten och siluetten förändras till bakgrund. Titta när den rör sig får du se! -Jag älskar lekfullheten i skulpturerna, att de ser så avskalade och rena ut samtidigt som de utan en ansträngning berättar en hel historia bara man tittar länge nog. Att utveckla sig själv och att sporra andra till växtkraft är viktiga grundpunkter i hennes liv och skapande. För att få ny publik har hon genom årens lopp medverkat i TV, en dokumentär om sitt liv och skapande, samarbetat med hotell och bloggare samt inredningsstylister. För detta har hon fått flertalet utmärkelser, senast ”årets unga företagare”, Företagarna, tack vare hennes stora kreativitet och företagsamhet. I allt detta är Johanna inte rädd för att uppfattas som kommersiell. Faktum är att hon älskar den utmaning som det innebär att sälja sina alster utan att tumma på sin integritet som konstnär.

STEFAN MARKSTRÖM är sedan fem år tillbaka yrkesverksam konstnär på Olofsforsbruk i Västerbotten. Hans huvudsakliga sysslor är skulptur och måleri men han jobbar även som gästlärare och föreläsare. Gatukonsten är en stor inspirationskälla. Stefan började sin konstnärliga utveckling i gatukonstens sfär och vilar fortfarande med ett ben i den världen. Stefan skapar konst som lätt drar ögat till sig och som sedan välkomnar åskådaren till vidare reflektion. Motiven är ofta drömska och inkluderar både det begripliga och det obegripliga. -Jag försöker att kombinera det seriösa i mänsklighetens stora och små dilemman med en färgfylld lekfullhet.