Stefan J Petersén & Ellinor Ristoff

Sulptur / Måleri
28 maj – 16 juni 2011

Just nu är Stefan Johnsson Petersén som besatt av fåglar med stora näbbar och knasiga hattar. ”Formerna styrs uteslutande av ständiga bilder som dyker upp inifrån. Det känns som jag står på sidan om och de bara växer fram under mina händer.” Berättar Stefan som intensivt skulpterar både till Vaxholms Skulpturpark och till utställningen i Galleri Roddarhuset. I slutet av 70-talet gick Stefan tre år som specialelev i keramik på konstfack. Skulptera har han fortsatt med sedan dess. Men efter att ha sadlat om till konditor byttes leran ut till choklad och sugarpaste. Stefan har nu jobbat som konditor i 30 år, de senaste 20 åren som chefkonditor på NK-konditoriet och i 11 år har han varit med som skulptör i svenska kocklandslaget. För tre år sedan blossade den gamla passionen för leran upp igen. Nu vill Stefan inrikta sig på att skulptera i stengods och även i den japanska tekniken Raku.

Ellinor Ristoff målar och tecknade fram till början av sin läkarutbildning, sedan började en tid av forskning och en karriär inom medicinen. En journatt räddade Ellinor ett barn under mycket dramatiska omständigheter. Den händelsen blev en vändpunkt där hon insåg att hennes eget liv gått alltför fort och att hon glömt en del av det som var viktigt för henne. Målandet tog fart igen och en vulkan av bilder vällde fram och fortsätter att göra så. Ellinor är född 1969, hon målar med akryl och arbetar med collage. Hennes måleri är abstrakt expressivt, spontant med ett personligt bildspråk.

Jag fascineras av ytor och strukturer. Inspirationene hämtar jag gråa höstdagar i skärgården men också i råa, rostiga betong- och industrimiljöer.”