Lena Sundbom & Ylva Storm

Måleri och grafik / Skulptur
3 – 22 juli 2010

Lena Sundbom är född 1961 i Luleå. Hon är utbildad 4 år vid Sunderby Konstskola och yrkesverksam som målare och grafiker. Lena målar i en expressionistisk anda där det är viktigare för konstnären att uttrycka en känsla än att göra en exakt avbild av verkligheten. Hennes bilder har ett poetiskt uttryck och innehåller berättelser om att verkligheten har fler dimensioner än de uppenbara. ” Jag söker ett uttryck som är enkelt men samtidigt komplext. Jag vill ha både djup och yta och inget på bekostnad av det andra”

Målningarna kan ge intryck av snabba skisser, fångade ögonblick eller minnesbilder. Linjer av kol har ofta kombinerats med akryl och olja. Kombinationen av känslig teckning och djärvt, instinktivt måleri ger Lena en trovärdig originalitet som konstnär.

Ylva Storm är född 1967 i Bollnäs. Bor numera i Årjäng med sin familj. Ylva är keramiker och skulptör som har funnit en egen spännande nisch. Efterfrågad i allt fler meriterande sammanhang i Norge och i Sverige. I höst ställer Ylva ut på mässan i Paris – La Carrousel du Louvre, och 2011 blir det utställningar i både London och Florens. I sin ateljé/verkstad arbetar Ylva uteslutande med att bygga sina skulpturer. Hon drejar alltså inte. Arbetar också med formtagning både på levande modell och av modeller som hon byggt i lera eller annat material. Ylva tycker om när man kan se att det har varit en människas hand med i processen. Större delen av hennes keramik bränns ute i vedeldade ugnar, där leran utsätts för dramatisk behandling med stora temperatur skillnader. ” Jag faschineras av de spår elden ger den färdiga skärven. Detta ganska obekväma bränningssätt passar mej, då slutresultatet nästan alltid är oförutsägbart”.