Johan A Wattberg

GRAFFITI

Utställningen pågår 4 – 23 augusti

Johan är 34 år, bor i Stockholm och har sin ateljé i en stuga som ligger strax utanför Åkersberga. Bl.a har Johan gjort Regina Lunds skivomslag och målat Börje Salmings porträtt som resulterade i en porträttutställning i Toronto. Till sommarens utställning i Roddarhuset har Johan målat intensivt under våren och visar helt nya graffitimålningar. Inspirerad av arkitekturen från sina resor till bl.a. Paris och Barcelona, har hans fascination av Jugendstil eller art nouveau, som stilen också kallas, kommit in i hans måleri och växer ihop med bilden med mjuka snirkliga former. Motovet är ofta porträttet men också från djur och växtriket.

En av Johans förebilder är Picasso och dennes måleriska direkthet, att med några få penseldrag förmedla en känsla. Ofta förekommande i hans bilder framträder porträttet, men inte nödvändigtvis som ett förmedlande av den specifika personens egenskaper, snarare ett gemensamt tillstånd som konstnären väljer att lyfta fram. Bakgrundens spontana färgstråk utgör tillsammans med sprayformationens
slumpmässiga yta, en egen abstrakt rymd som ramar in figurationens stilistiska ansikte eller form. Det kan vara ansiktes uttryck som gestaltas i ett möte, kort som genom en blick. Det är en blick som stannar kvar i det undermedvetna, för att sedan i konstnärens kreativa handling träda fram drömlik i sin karaktär.