3 -15/6 Annakajsa Wahlstedt Russel & Marianne Abelsson

Annakajsa Wahlstedt Russel, måleri & Marianne Abelsson, unika glasobjektAnnakajsa_Marianne

VERNISSAGE
lördag den 3 juni kl. 11 – 16
UTSTÄLLNINGEN PÅGÅR
3 – 15 juni, 2017

Galleri & Café öppet
tisdag – söndag kl. 11 – 16.
Stängt måndagar

ANNAKAJSA WAHLSTEDT RUSSEL, Måleri
Annakajsa Wahlstedt Russell är konstnär, utbildad på Konstfack inom både Textil Konst och Måleri. Hon är numera bosatt i Göteborg och har sin ateljé där. Genom åren har hon arbetat med en stor variation av material och uttryck, men måleriet har ständigt utgjort grunden i hennes konstnärskap, även då hon periodvis arbetat som scenograf, konsult och pedagog. Under ett decennium var Annakajsa ansvarig som universitetslektor för den konstnärliga utvecklingen inom området färg och form vid Textilhögskolans designutbildningar.

Annakajsa har haft ett stort antal separatutställningar runt om i landet och har deltagit i många samlingsutställningar. Hon finns representerad i en rad offentliga sammanhang.

På Galleri Roddarhuset visar Annakajsa Wahlstedt Russell målningar i kraftfulla färger, målningar som delvis anknyter till en dekorativ tradition. Målningarnas färgprakt signalerar energi, men har även ett drag av lekfull romantik. Stundom syns en oförskräckt råhet i färg där de intensiva färgytorna ställs mot varandra. I de till formatet största målningarna finns dock mer vila för blicken, där råder snarare en färgernas harmoni.

Under senare år har mina huvudsakliga arbetsmaterial varit oljefärg och duk, traditionsladdade material. I oljefärgstuberna ligger färgpigmenten packade och liksom bara väntar på att få bredas ut, komma ut i ljuset. I ljuset finns färgen- ja färg är ljus. Dekorativa element har fått alltmer plats i mitt måleri. Jag ser något djupt allmänmänskligt i det dekorativa. Människor i alla tider, i alla kulturer har på olika sätt dekorerat, smyckat, sökt med blicken efter något som tilltalar sinnena, förundrats över en märklig sten, formen på ett blad, glatts åt formen på en kruka, färgen på ett stycke tyg…. Så målar jag – för att njuta av att se färgerna på duken”

MARIANNE ABELSSON, Unika glasobjekt
Marianne är konstnär och formgivare från Borås. Hon rör sig gärna i gränslandet mellan design och konst.  

”Att fånga ett uttryck eller händelse med glasets egenskaper, transparens och täthet är oerhört spännande. Uttryck från vinterlandskapets arkitektur och fascinationen över naturens mystik har varit en stor inspirationskälla. Resultatet har blivit en samverkan mellan olika material och tekniker.”

Marianne har haft ett stort antal utställningar runt om i landet och finns representerad hos bl.a. Statens konstråd, Västra Götalandsregionen och ett flertal företag.

Sedan ett antal år bedriver hon verksamhet med varierande designuppdrag och egna konstprojekt vilket betyder att hon har många strängar på sin lyra. I botten är hon textildesigner och känd för fleecekollektionen Pleece, som hon utvecklat för Design House Stockholm. En kollektion som rönt stor uppmärksamhet och säljs bl.a. på MoMa shop (The Museum of Modern Art, New York).