Karin Derland – Broderi

UTSTÄLLNINGEN PÅGÅR 22 – 27 september 2018
Galleri & Café öppet:
tisdag-söndag kl. 11-16

VERNISSAGE lördag 22 september kl. 11-16. I ”Lilla Galleriet”

Karin Derland är textilkonstnär, formgivare och författare med inriktning på fritt broderi. För Karin är broderiet främst ett uttryckssätt, jämförbart med andra konstnärliga medium som måleri, grafik och skulptur. För henne handlar broderiet rätt lite om ett mekaniskt färdigställande av något redan förutbestämt. Snarare om att omvandla lagrade intryck och associationer som uppstår under processens gång. Hon utgår inte från detaljerade skisser utan låter verken växa fram successivt. Karin inspireras bland annat av abstrakta former, arkitektur, natur och folkliga textila traditioner i Indien och Sverige. Verken kännetecknas ofta av en strävan efter symmetri och balans. I broderierna blandas applikationer och mängder av stygntekniker med material som ull, lin, silke, bomull, band, papper, speglar och pärlor. Till grund för hennes särpräglade uttryck ligger konstskolestudier inom teckning, måleri, grafik, screentryck och skulptur och många års erfarenhet av tidnings- och magasinslayout.

Karin Derland är även författare till boken ”Brodera fritt på ylle” som släpptes september 2018. I den förmedlar hon hur hon går till väga när hon skapar sina originella och detaljerade broderier. Tonvikt ligger på inspiration, komposition, stygntekniker och färgval. 2016 mottog hon även Mimmi Börjessons broderistipendium med motiveringen:

”Karin Derland får Mimmi Börjessons stipendium 2016 för sina detaljerade och fantasifulla broderier, arbeten som kräver ett stort mått av kunnande, kreativitet och koncentration. Med inspiration från såväl svensk som indisk folkkonst är hon en samtida brodös med ett djärvt formspråk som med sina bonader och kuddar gör vår tillvaro gladare och mer eftertänksam.”